HTML

Egyik kicsi másik pici

Életünk.

Friss topikok

  • zsopicur: @triszt: ja igen tenyleg. amugy a nagykovet azt magyarazta h a fovarost ok ugy hivjak h buganda de... (2018.10.23. 21:12) Project Woche+SPZ

Címkék

Project Woche+SPZ

2018.10.22. 09:57 zsopicur

Az öszi szünet utani elsö het Akosek iskolajaban a Project Woche, ami azt jelenti, hogy elmaradt minden ora a matekon es nemeten kivül, es a gyerekek egy projecten dolgozhattak. Az idei tema a vilag orszagai volt. Gyönyörüen elö volt minden keszitve, meg volt szervezve es mivel en vittem önkent egy allomast Mo.on igy vegig nezhettem, hogy is megy ez. A gyerekeket beosztottak csopotokra, minden csoportban 21 gyerek, vegesen elsös masodikos 3. 4. szoval mindenki. Akos az 1es csoport tagja volt, "Immergrün" es a csoportokbol mindneki kapott egy utlevelet. 9 orszag volt (es 9 oszt terem ez alapjan feldiszitve meg kiallitassal az adott orszagrol, plusz amit a pedagogusok meg oda megalmodtak) es ebböl a 9 orszagbol minden gyerek 5 orszagot latogatott meg ugye (hetfötöl pentekig) Minden nap 9:40 kor indult a repülögep, ez azt jelentette hogy a gyerekek összeültek az Aulaban ahol be volt sötetitve, meg voltak csinalva az ablakok ugy mintha repülögep ablakok lennenek meg rajzok, mintha kineznenk a repülögep ablakain, mar ez nagyon klassz volt. Aztan jött alegiutaskiserö es bemondta, hogy allatsag az üleseket vissza, kössek be magukat hamarosan indulunk aztan bejönn a napközi vezetö (Stefan) beöltözve pilotanak. Namar itt az összes gyerek szakadt a röhögestöl, aztan amikor a Stefan ugyült le a szekre hattal ugye iranyitani a gepet, hogy kicsit felhuzta a nacijat es megrazta a feneket  gyerekeknek vegük volt :) (ezt mindne nap eljatszotta, es minden nap a gyerekek ugyanolyan viccesnek talaltak.) AZtan bejatszottak a szokasos dumat a gepekröl a gyerekeknek miközben kivetitettek elöre egy kis filmet ami ugy volt felveve mintha felszallnank, Stefan huzta felfele a gepet, a landolasnal meg minidg tapsoltak. Közben olyan 5 perc mig a gep a levegöben volt, minden nap jött egy kis gyorstalpalo valamelyik orszagrol. Landolas utan szetvaltak a csoportok mi vittük magunkal miindg a Mo. ra utazo gyerekeket. 

Orszagok:

Australisa

Uj -Zeland

Afrika (na igen ez nem epp egy orszag de nem para :)) (amugy Uganda a testvervaros es oda küldjük mindig szorgalmasan az anyagi tamogatasokat, jött is egy nagykövet csütörtökön hatalmas arc volt)

Lengyelorszag (mert van egy lengyel kislany a suliban)

Magyarorszag (mivel van 2 magar tanitoneni plusz 4 magyar gyerek-ebböl 2 beszel magyarul a tanitoneni lanya Maja, illetve Akos :))

Oroszorszag (nana, hogy van orosz gyerek is)

Mexico (mexikoi gyerek is van :))

Svedorszag

Hongkong

Amugy erös a gyanum, h a többi orszagbol is van a suliban gyerek vagy pedagogus ezert esett rajuk a valasztas. 

Akos elsö na elment Hong Kongba. Mielött bementek az "orszagokba" minidg utlevel ellenörzes volt es kaptak kis pecsetet is az utlevelbe, de meg a pecsetek is fantasztikusak voltak. Mi vettünk atom dragan egy jo kis magyar huszaros diszpecsetet de a többi is gyönyörü volt. Utana bemennek, leülnekes van kb 3/4 ora oktatas van az orszagrol, termeszetesen projectorral kepekkel, altalanos infok, jellegzetes kajak, hangszer ha van, tanc, öslakosok, földrajz stb. majd a vegen van egy kviz 3 kerdessel amire ha jol valaszoltak akkor levizsgaztak. Utana pedig jönnek a programok ugy 12:30 ig. 

Szoval Hong Kong: itt a gyerekek keszitettek egy mappa tartot sok sok felhökarcoloval, tanultak enni rizst palcikaval :) keszithettek legyezöt, vagy kinai horoszkopos kepet, be lehetett öltözni kung fu harcosnak, voltak nagy diszes esernyök is kis kimono szerü kköpenyek, lehetett fenykepezkedni, meg tanultak irni kinai szamokat.

Kedden Akos hozzank jöttMo! Ugyh villoghatott a tudasaval:) 

Itt is elsönek tanulas, kviz, programok. Nalunk 3 program volt es egy helyen egyszerre 7 gyerek volt fel oraig aztan forgas. Lehetett velem kokuszgolyot kesziteni, Agival magyar mintas könyvjelzöt kesziteni meg szinezni, Ildivel meg neptancolni tanultak. A vegen nalunk is lehetett fenykepezkedni kalapban, mellenyben, partaban, volt meg egy Mo. os puzzle, Rubik kocka meg könyvek ha valaki pl nagyon nem akart tancolni. 

Szerdan ment Akos hova is...Ja igen Ausztralia! Ezt pont az oszt. fönöke tartotta, emg vitte magaval a koala maci plüsset is. Szerintem amugy Akos meg Aron elegge sokat tud mar most a többi gyerekhez kepest a vilag orszagairol, ugyh pl Akos szerintem sok ujat nem tanult ami meg is ragadt Ausztraliarol de epp ezert nagyon szerette h ott is jelentkezhet. Itt kiprobalhattak a didjeridoo-t, meg volt par hangszer meg es keszitettek egy Homok kepet az Ululu hegyröl ami tenyleg nagyon szep lett, különbözö anyagokbol, meg szines homokokbol. 

Csütörtök Lengyelorszag. Hat itt kicsit kesöbb erkeztünk, mert aznap volt Akosnak SPZ amiröl majd meg irok, meg eleg szegenyes volt szerintem a felhozatal, itt föleg arrol tanultak, hogy mekkora szivas a lengyel nyelv es milyen nehez.:). En azert meg elmondtam Akosnak, hogy a lengyelek meg a magyarok haverok.

Penteken Mexico:

itt keszitettek egy mexikoi zaszlot, ami Akosnak nagyon tetszett mert hogy olyan mint a magyar csak meg menöbb mert van rajta gy sas meg egy kigyo! :) Meg vertek szet pinata-kat, meg itt is ment a mexikoi zene. 

A többi orszagban Akos ugye nem jart, de azt tudom, hogy pl Svedorszagban megtanutak egy dalt amivel elszamolnak 10 og svedül, meg keszitettek egy falovat ami egy gyertyatarto es eszak svedorszag jelkepe, Oroszorszagban is tancoltak meg kis matrjioska babakat keszitettek, Uj Zelandon ettek kiwit :) Afrikaban meg Afrkai maszkot meg ekszereket gyartottak.

Penteken du 3tol kezdödött az ünnepseg, ahol egy szinpadon az összes orszag bemutatkozott a kis programmal es nagyjabol összefoglalak a szülöknek, hogy mit csinaltak ott. Mo.ot Akos es Maja kepviselte meg Akos baratnöje Elisabeth beöltözve nepviseletbe :). Ez nem artott mert azert gyakran elöfordult, hogy hazament a gyerek anyuka megkerdezi naaaa, hol voltal ma ööööö nem tom. es akkor anyuka probalja kimatekozni a legyartott cuccokbol :). Minden szülö mint az Einschulungnal keszült valamelyik orszagnak megfelelö kajaval, ugyhoy volt megint annyi jo kaja, hogy majdnem belefulladtunk. En pogacsat csinaltam meg kokuszgolyot. Az aulas prezentaciok utan odakint volt a zabaparty es a szülök is vegigjarhattak az orszagokat es tovabb informalodhattak az orszagrol, vagy arrol mit tanultak ott a gyerekek. Szerintem nagyon klassz volt, mindneki jol erezte magat, jokat ettünk. Mivel vagy 10 en elkertek a kokuszgolyo receptjet en felirtam egy tablara a "magyar teremben",de nem csak a szülöknek izlett nagyon a produkt, hamar hire ment, hogy Mo. az fasza hely mert ott lehet nassolni, meg edesseget gyartani, es onnantol minden gyerek Mo.ra akart jönni. A het vegen büszkek lehettünk magunkra mert nagyon sok helyröl hallottuk vissza, hogy a gyereknek Mo. tetszett legjobban. Gondoltam, hogy a gyerekekt elegge meg lehet venni kilora a kokuszgolyo keszitessel, meg nagyon nagyon szeretnek vinni ajandekot anyunak apunak, szoval tölünk vittek a könyvjelzöt is meg az edesseget is, boldogsag. A tancnal meg jokat nevettek. Akos is gyartott 5 kokuszgolyot amit itthon vacsora elött ünnepelyesen elfogyasztottunk. Azota a suliban celeb vagyok, min. a gyerekek fele ismer es köszön meg jön oda hozzam, mesel alig tudok eljutni Akosig mikor megyek elhozni, de Akost is ismerik eleg sokan az jött le nekem :) Persze a tanarok jo resze is ismer mostanra, meg h könyvtarazok is, ez mind eljutott Akos oszt fönökehez is ami azert nem art, kell mindig nyomulni, ez plane egy olyan iskola ahol igen csak ajanlatos aktivan reszt venni a dolgokban. 

Utana szombaton aktivan pihentünk itthon, vasarnap pedig gyönyörü idö volt elmentünk kirandulni Elisabethtel meg az anyukajaval, gyüjtöttünk öszi leveleket, csokrot, szagolgattunk mindent amit ertünk, piknikeztünk, aztan vacsi egy etteremben, szep volt nagyon. Az elejen meg tisztara Sherlock-ok voltunk talatunk vercseppeket, aztan egyre többet es ment vegig az uton, elsönek azt hittük megserült egy kutya vagy macska de nagyon szabalyos volt a nyom! aztan egyszer csak mar egesz sürü lett es letert az utrol de lattuk h veresek a levelek is, ugyhogy követtük es kijutottunk egy legelöre ahol ott volt egy vadaszles meg kereknyomok meg egy nagy kupac veres föld, (de azert nem lyan nagy, hogy öze vagy szarvase inkabb legyen valami kisebb allattol szarmazhatott) ugyhogy megoldottnak nyilvanitottuk ezt a rejtelyt, itt egy vadasz valamit lepuffantott ami nem tul nagy es elvitte haza a kocsijan, valoszinüleg hajnalban.

SPZ: csütörtökön volt Akos utolso EEG-je utana pedig egy beszelgetes a gyerekorvossal. Röviden: Az EEG total normalis enel normalisabb mar nem is lehetne, a mozgasa Akosnak jobb mint atlagos, IQ szintje is 100 fölött val vagy akörül, lenyeg h teljesen normalis es atlagos 1. osztalyos gyerek :). A dokinö nem tudta megmagyarazni, hogy mik voltak azok az EEG hullamok, meg miert szüntek meg, de nem is erdekli, Akost kvazi kirugtak, azt ami eddig a feladatuk volt h a sulikezdesre mindenben feljavitsag emgtörtent, itt veget ert az utunk. Logopedushoz meg jar ebben az evben, de jövöre mar oda sem. (most azert meg nem art, mert Akos elegge motyog meg elharapja a szavak veget pl a t-betüt nem mondja altalaban de ezek is apro emg atlagos dolgok semmi extra) szepen olvas, ugrani mar nem ugrik, de teniszezni nagyon szeret es jo is benne, es tök jol ping pongozik, a suliban minidg pingpongozik mikor megek erte. Ja es benne van a karacsonyi iskola musicalben :D ahol is van kemeny 2 mondata meg sok sok enek, de hajra, majd dec 7 en lesz a bemutato XD. 

Aron uszik nagyon ügyesen tovabbra is az egyik legjobb es ugyanakkor a legfiatalabb, volt a Schulgartenben kerteszkedni, ezen a heten meg lesz Vorschule is meg kirandulni is megy az ovival, szoval program az van. Penteken Akos Leonas szülinapi bulijara megy, szombaton meg mind a ketten mennek az ELisabeth szülinapi bulijara. 

Kepek a hetröl, a kirandulasunkrol es Akosrol mint X Professor itt nezhetöek meg :

https://drive.google.com/open?id=1WH_7QPdJldSrfiSSWmcMYDwkrzuypE9b

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketkisnyuszi.blog.hu/api/trackback/id/tr7814314903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

triszt 2018.10.22. 10:20:53

Csak így tovább, várjuk a folytatást! (Afrika tényleg nem egy ország, de Uganda igen :)

zsopicur 2018.10.23. 21:12:38

@triszt: ja igen tenyleg. amugy a nagykovet azt magyarazta h a fovarost ok ugy hivjak h buganda de ez nekem valahogy nem all ossze XD
süti beállítások módosítása