HTML

Egyik kicsi másik pici

Életünk.

Friss topikok

  • zsopicur: @triszt: ja igen tenyleg. amugy a nagykovet azt magyarazta h a fovarost ok ugy hivjak h buganda de... (2018.10.23. 21:12) Project Woche+SPZ

Címkék

Sajtos pogi

2013.02.15. 12:38 zsopicur

Arra gondoltam, azokat a recepteket amit kipróbálok és bejönnek, felteszek ide, hátha valaki kedvet kap elkészíteni. Ma estére terveztünk egy kis koccintást Vanelntín nap alkalmából és gondoltam, hogy csinálok valami sósat is a torta mellé amitől jobban csúszik az ital:) Így esett a választásom erre a leveles pogira, macerásnak tűnhet elsőnek a hajtogatások miatt, de nem kell ott állni mellette, olvasva nekem is bonyolultabbnak tűnt mint amilyen, szerintem nagyon megéri :) Ja és ha nagyobb adagot csinálunk akkor a rétegzett tészta nyersen vagy akár már kiszaggatva is le lehet fagyasztani és akkor csak elő kell venni, megkenni, sütőbe és hipp-hopp kész a pogi váratlan látogatók esetén pl. 

Még annyi, hogy későn vettem észre, hogy nincs itthon tojás, úgyhogy higított tejföllel kentem meg a tetejét a felvert tojás helyett. Az eredmény ugyanazpogi.pngA recept: 

Hajtogatott sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 mk. cukor
  • 2 mk. só

    Ezen kívül:
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • a tetejére még: reszelt sajt/szezámmag, mák, kömény, tökmag, stb.

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe sorakoztatjuk, rugalmas tésztává gyúrjuk - illetőleg hagyományos kelt tésztát készítünk: langyos tejben felfuttat az élesztő a cukorral

Fél óráig langyos helyen pihentetjük.

Pihenő után a tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastag téglalappá nyújtuk. Megkenjük a 10 dkg puha vaj 1/3 részével, megszórjuk a 20 dkg reszelt sajt 1/3 részével, és hajtogatjuk. Felülről lefele, lentről felfele. Majd balról jobbra, és jobbról balra. Kapunk egy duci tésztakupacot.

Pihentetjük 15 percig, majd újra téglalappá nyújtuk, és a vajas kenést, a sajtszórást, s az újbóli hajtogatást még kétszer megismételjük, 15-15 perces pihenőkkel.

Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, meghintjük sajttal vagy tetszőleges magvakkal, és éles késsel felkockázzuk. Így nincs hulladék, ráadásul hajtogatott tészta maradékát újra összegyúrni és szaggatni hülyeség :-)

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 15 percig kelni hagyjuk, aztán előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketkisnyuszi.blog.hu/api/trackback/id/tr135081836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása