Arra gondoltam, azokat a recepteket amit kipróbálok és bejönnek, felteszek ide, hátha valaki kedvet kap elkészíteni. Ma estére terveztünk egy kis koccintást Vanelntín nap alkalmából és gondoltam, hogy csinálok valami sósat is a torta mellé amitől jobban csúszik az ital:) Így esett a választásom erre a leveles pogira, macerásnak tűnhet elsőnek a hajtogatások miatt, de nem kell ott állni mellette, olvasva nekem is bonyolultabbnak tűnt mint amilyen, szerintem nagyon megéri :) Ja és ha nagyobb adagot csinálunk akkor a rétegzett tészta nyersen vagy akár már kiszaggatva is le lehet fagyasztani és akkor csak elő kell venni, megkenni, sütőbe és hipp-hopp kész a pogi váratlan látogatók esetén pl.
Még annyi, hogy későn vettem észre, hogy nincs itthon tojás, úgyhogy higított tejföllel kentem meg a tetejét a felvert tojás helyett. Az eredmény ugyanazA recept:
Hajtogatott sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 10 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 mk. cukor
- 2 mk. só
Ezen kívül: - 10 dkg vaj
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- a tetejére még: reszelt sajt/szezámmag, mák, kömény, tökmag, stb.
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe sorakoztatjuk, rugalmas tésztává gyúrjuk - illetőleg hagyományos kelt tésztát készítünk: langyos tejben felfuttat az élesztő a cukorral
Fél óráig langyos helyen pihentetjük.
Pihenő után a tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastag téglalappá nyújtuk. Megkenjük a 10 dkg puha vaj 1/3 részével, megszórjuk a 20 dkg reszelt sajt 1/3 részével, és hajtogatjuk. Felülről lefele, lentről felfele. Majd balról jobbra, és jobbról balra. Kapunk egy duci tésztakupacot.
Pihentetjük 15 percig, majd újra téglalappá nyújtuk, és a vajas kenést, a sajtszórást, s az újbóli hajtogatást még kétszer megismételjük, 15-15 perces pihenőkkel.
Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, meghintjük sajttal vagy tetszőleges magvakkal, és éles késsel felkockázzuk. Így nincs hulladék, ráadásul hajtogatott tészta maradékát újra összegyúrni és szaggatni hülyeség :-)
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 15 percig kelni hagyjuk, aztán előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.